Måske har du hørt om kryptovaluta – måske ikke. Det kan være, du var en af dem, der sprang med på vognen lige fra begyndelsen, men det kan også være, du først lige har opdaget disse spændende, digitale valutaer. Måske ved du slet ikke så meget om det, som du gerne ville? Det ændrer vi på med denne artikel, hvor du kan blive lidt klogere på kryptovaluta helt generelt – og bitcoins i særdeleshed. Så hæng på når vi dykker ned i fænomenet, og ser på hvordan fremtiden ser ud for kryptovalutaen bitcoins.

Kryptovaluta og bitcoins

Kryptovaluta kan godt være en lidt indviklet størrelse at få styr på, men helt essentielt så er det en digital form for valuta, som ikke bliver styret af hverken banker, finansieringsselskaber eller andre lignede institutioner. Det er med andre ord en decentraliseret og uafhængig valuta, hvilket lige netop er dét, der gør den så spændende og revolutionerende.

Termen kryptovaluta dækker over alle de former for digital valuta, der findes, som for eksempel Ethereum, Litecoin, og Bitcoin, som vi skal se nærmere på i denne artikel. Bitcoin er nemlig den oprindelige kryptovaluta, som stadig står ligeså stærkt som ved begyndelsen. Bitcoins er faktisk lidt speciel i og med, at der kun er 21 millioner tilgængelige bitcoins – hverken mere eller mindre og der bliver ikke lavet flere. De bliver minet med passende mellemrum, og de minede bitcoins bliver så frigivet til køb.

Men hvad er bitcoins helt præcist? Der er nogen, som har sammenlignet det med betalingsmuligheden PayPal, som har fået masser af succes, og der er nu en lang række websites og webshops, som for eksempel alt lige fra tøjbutikker til sider som PokerStars, der tilbyder PayPal som betalingsmulighed. Men er disse to services i virkeligheden så ens, og hvad byder fremtiden på for kryptovaluta og bitcoins i særdeleshed? For at kunne svare på det spørgsmål, skal vi gå lidt tilbage i tiden.

Bitcoins oprindelseshistorie

Som sagt er bitcoins en valuta, der eksisterer i en forudbestemt mængde og uden om de finansielle institutioner og banker. Det er derfor en valuta, som er fri for gebyrer og udefrakommende indblanding. Hvorfra bitcoins stammer er dog lidt af et moderne mysterium. I 2008 blev Bitcoin nemlig offentliggjort af Satoshi Nakamoto, men hvem eller hvad det er, ved ingen. Der har været mange spekulationer omkring ophavsmanden eller -gruppen til bitcoins, men indtil videre har ingen kunnet afdække, hvem der programmerede og frigav kryptovalutaen. Køb og salg af bitcoins foregår fra privatperson til privatperson, og alle salg og køb noteres i bitcoins blockchain. Der er derfor et komplet overblik over, hvor alle de tilgængelige bitcoins er.

Det er blevet populært at investere i bitcoins, da de hurtigt og relativt sikkert kan give et afkast. Hvis du overvejer at komme i gang med at investere i bitcoins, kan du læse mere om det lige her.

Lige nu er der flere måder at bruge bitcoin på. Du kan for eksempel købe dem, gemme dem i din bitcoin-wallet og vente til prisen stiger for at sælge igen og lave profit. Men du kan også bruge dem som almindelig valuta i en af de onlinebutikker, der accepterer bitcoin som betalingsmulighed. Letheden ved betaling med bitcoin er en af de ting, der er blevet sammenlignet med for eksempel PayPal, men her er bitcoin langt mere attraktivt, fordi du på grund af decentraliseringen slipper for diverse gebyrer og besværligheder med betalingen. Du kan for eksempel bruge bitcoin som betaling hos Amazon, Microsoft, Newegg, Overstock, og KFC Canada.

Fremtidens bitcoins

Det er svært at spå om fremtiden for bitcoin of kryptovaluta generelt. Nogle mener, at det kun kommer til at gå fremad, og at det ikke vil vare længe, før bitcoin er bredt accepteret som en gangbar valuta, mens andre frygter, at det hurtigt vil gå ned ad bakke. Blandt andet mener visionæren og geniet Elon Musk, at bitcoin er genialt, og at fremtiden for valutaen er lys, mens andre igen mener, at bitcoin og hele kryptovalutaen blot er en boble, der snart sprænger. Så hvad er det rigtige svar, når man taler om fremtidens kryptovaluta?

Det er ikke et simpelt spørgsmål – og svaret er langtfra simpelt heller. Kigger man på det overordnede billede, så tyder det på, at bitcoins og alle de andre former for kryptovaluta er kommet for at blive. Det virker lovende, at der er en valuta, som ikke er ejet og kontrolleret af stater eller banker, og selvom priserne fluktuerer og markedet af og til kommer både langt ned og højt op igen, så virker det til at bitcoins er kommet for at blive.