5 hurtige om bitcoin
Hvad er bitcoin?
- Bitcoin er en digital valuta.
- Bitcoin blev offentliggjort i 2008 af Satoshi Nakamoto.
- Bitcoin er decentraliseret (INGEN styring fra stat, banker etc.)
- Bitcoin sendes direkte fra person til person uden om bankerne via internettet.
- Mængden af bitcoin er forudbestemt til at være 21 millioner.
Hvad er bitcoin?
En digital valuta
Hvad er bitcoin? Bitcoin er en digital valuta, som blev offentliggjort i 2008 af den anonyme programmør eller gruppe af programmører under navnet Satoshi Nakamoto. Bitcoins er altså elektroniske, og bliver derfor ikke produceret i fysisk form ligesom DKK, Euro og USD.
Bitcoin er det første velfungerende eksempel, på det som kaldes cryptocurrency.
Cryptocurrency, eller på dansk kryptovaluta, er et digitalt aktiv, der kan bruges, som et middel til bl.a. pengeudveksling. For at sikre at disse udvekslinger er sikre, og ikke kan hackes, bliver der anvendt kryptografi. Efter skabelsen af bitcoin, som den første fungerende digitale kryptovaluta, er der kommet mange forskellige kryptovalutaer til. Her kan du se en liste over kryptovalutaer.
En af de mest unikke faktorer ved bitcoin, sammenlignet med konventionelle valutaer, er at bitcoin er decentraliseret. Decentraliseret vil sige, at der ikke er nogen stat, bank eller anden organisation som kontrollerer bitcoin. Du har altså 100% kontrol over dine bitcoins.
Bitcoin er baseret på et peer-to-peer system, og overførsler af bitcoins mellem to personer foregår derfor direkte. Der er ingen bank eller anden instans, som skal verificere transaktionen og sørge for at gennemføre den. Transaktionerne bliver verificeret i systemet og noteret i den offentlige hovedbog, som bliver kaldt for blockchain.
Hvad er blockchain?
Bitcoins blockchain sørger for at holde styr på alle bitcoin transaktioner…
Alle bitcoin transaktioner vil derfor blive registreret i blokkæden. Blokkæden er altså en distribueret database, som uafhængigt sørger for at verificere ejerkæden af ethvert bitcoinbeløb.
Blokkæden bruges til at holde styr på, hvornår et specifikt bitcoinbeløb er brugt, så der ikke er mulighed for at det kan bruges to gange. På den måde undgås det berømte double-spending problem. Double-spending er en af de udfordringer, som det lykkedes Satoshi Nakamoto at løse med skabelsen af bitcoin systemet, som bygger på blokkæden. Double-spending er en udfordring med digitale valutaer, fordi at de består af digitale filer, og disse digitale filer kan kopieres. Og eftersom bitcoin er decentraliseret er der ikke nogen tredjepart til at verificere, at et specifikt beløb er brugt.
Problemet med double-spending er at det devaluere valutaen, så den bliver mindre værd i forhold til andre valutaer. Derudover vil valutaens troværdighed forsvinde fuldstændigt. Så for at undgå double-spending sørger blokkæden for at holde styr på alle transaktioner. Hvis nogle skulle forsøge at snyde systemet ved at duplikere de digitale filer, som bitcoins består af, så vil blokkæden være i stand til at opdage, hvis et beløb forsøges at blive overført mere end en gang.
Hvad kan du bruge dine bitcoins til?
På nuværende tidspunkt kan du bruge bitcoins til at betale med på lige fod med andre valutaer (pt. modtager enkelte virksomheder i Danmark bitcoins som betalingsmiddel). Du kan eksempelvis købe pizza hos Hungry og betale med dine bitcoins eller købe et internetdomæne hos Gigahost.
I fremtiden vil flere forhandlere uden tvivl begynde at acceptere bitcoin som betalingsmiddel i takt med den stigende kendskabsgrad og forbedring af teknologien. Bitcoin er mere udbredt som betalingsmiddel i eksempelvis Japan og USA, hvor flere forretninger og virksomheder accepterer bitcoins som betalingsmiddel.
Udover at bitcoins kan bruges som betalingsmiddel (pt. i begrænset omfang), så kan du også bruge bitcoins til at opbevare din formue. Mange mener, at bitcoins har potentiale til store kursstigninger, hvilket gør, at du samtidigt kan se det som en investering. Dog bør du være opmærksom på at bitcoin har en kurshistorik, som har haft store udsving. Så vælger du at investere i bitcoins, skal du kunne håndtere de eventuelle udsving som måtte komme uden at gå i panik.
Hvordan kommer du i gang med bitcoins?
Vil du gerne i gang med bitcoins? Så kan du købe dem hos os. Men før at du køber dine bitcoins, så skal du have et sted at opbevare dem, og til det formål skal du bruge en bitcoin wallet. En bitcoin wallet gør det muligt for dig at modtage, sende, opbevare og bruge dine bitcoins. Du kan vælge at anse din bitcoin wallet, som din konto/netbank.
Hvilken bitcoin wallet skal du vælge?
Der er flere forskellige typer af bitcoin wallets.
- Software wallet
- Online wallet
- Hardware wallet
- Papir wallet
En software wallet er en applikation, som du downloader til din computer, tablet eller mobil. Det er gratis at downloade disse wallets, så du nemt kan komme i gang.
En online bitcoin wallet opbevarer dine bitcoins online, så du har mulighed for at tilgå dem fra alle enheder, der har adgang til internettet.
En hardware bitcoin wallet er en fysisk enhed, som du kan bruge til at opbevare dine bitcoins sikkert. Vi forhandler eksempelvis Trezor, der er den første hardware wallet på markedet. Trezor kan udover bitcoin også opbevare andre forskellige kryptovalutaer, som eksempelvis Ethereum, Litecoin og ZCash.
Papir wallets er et stykke papir med dine private nøgler, som er printet fra en offline computer.
Når du skal vælge den helt rigtige bitcoin pung, er der nogle spørgsmål du skal have besvaret.
- Skal du bruge din pung til at betale med, når du er på farten?
- Skal du gennemføre betalinger tit?
- Hvor stort at beløb skal du have i din bitcoin wallet?
- Har du brug for en kombination af flere forskellige bitcoin wallets?
Hvis du skal bruge din wallet til at betale med, når du er på farten, så er en software wallet i form af en applikation til din mobil den mest optimale løsning. En mobilapplikation gør, at du hurtigt og nemt kan betale med bitcoins i forretninger.
Skal du gennemføre betalinger tit, så er mobile wallets og wallets til din computer den mest tilgængelige løsning.
Skal du opbevare en stor portion bitcoins, så bør du anvende en offline løsning så som en papir wallet eller hardware wallet. Det er den mest sikre måde at opbevare dine bitcoins, da de er sikret mod hackere.
Er du på farten, ønsker tilgængelighed til dine bitcoins og samtidig optimal sikkerhed, så bør du overveje at kombinere en software wallet med en hardware wallet. Du kan downloade en mobil wallet i App store, Google Play eller Microsoft store. Din mobile bitcoin wallet kan fungere på samme måde som din normale pengepung. Din hardware wallet skal derimod fungere som en ultra sikker bankboks. I din hardware wallet kan du opbevare store mængder af bitcoins sikkert med ro i maven.
Bitcoin mining
Bitcoin mining er en central del af hele bitcoin systemet. Se nedenstående video og få en bedre forståelse for hvad bitcoin mining er.
Hvordan overfører du bitcoins?
Vil du gerne sende bitcoins fra din pung til en anden pung, så kan det foregå ganske simpelt. Det samme gør sig gældende, hvis du ønsker at betale med bitcoins i en forretning eller webshop.
Når du skal overføre bitcoins, så foregår det ved, at du overfører bitcoins fra en adresse (din) til en anden bitcoin adresse (ven/forretning/din pung nummer 2).
En bitcoin adresse er en lang unik tekst bestående af store og små bogstaver og tal. Vi anbefaler dig på det kraftigste, at du aldrig indtaster denne adresse manuelt, men i stedet kopiere den og trykker indsæt. På den måde undgår du at trykke noget forkert. Trykker du en bitcoin adresse forkert, så risikerer du, at beløbet aldrig kommer frem til den rette modtager. Beløbet vil derfor være tabt for altid og umuligt at få tilbage.
En bitcoin adresse kan eksempelvis se således ud: 1Pv3nmLzwtagNzdorgjrwCX1NL1ejrPbyr
Vil du f.eks. sende 1 bitcoin til ovenstående bitcoin adresse, så logger du blot ind i din bitcoin wallet, og indsætter ovenstående adresse, som du har kopieret, indtaster beløbet 1 bitcoin og trykker send. Så simpelt er det.
Du har også mulighed for at scanne QR koder med din mobile wallet, og på den måde hurtigt og enkelt overføre eller betale et bestemt beløb i bitcoins til en ven eller forretning.
Opdeling af bitcoins
Det er vist ingen hemmelighed at 1 bitcoin efterhånden er en del penge værd i danske kroner. Så for at bitcoins kan fungere som betalingsmiddel, skal det selvfølgelig være muligt at opdele 1 bitcoin til mindre enheder.
Uanset om 1 bitcoin bliver 10 millioner kroner værd, så har det ingen betydning for bitcoin som betalingsmiddel, da bitcoin kan opdeles i det uendelige.
Nedenstående skema fra bitcoinwiki giver et overblik over de enheder bitcoin kan opdeles i pt.
Investering i bitcoins
Bitcoin er en spændende investeringsmulig, som kan bidrage til at skabe diversitet i din investeringsportefølje.
Bitcoin er altså ikke kun en ny teknologi, betalingsmiddel og måde at opbevare værdi. Bitcoin kan også anses som en investering. 1 bitcoin var i maj 2010 på et af sit laveste niveauer, 0,003 US dollars pr. coin. Den 17 december 2017 var bitcoin på sit højeste med en værdi på omkring 20.000 US dollars pr. bitcoin.
Efter som mængden af bitcoin er forudbestemt til at være 21 millioner. Så vil værdien af bitcoin stige i takt med den stigende efterspørgsel.
Bitcoin lovgivning i Danmark
På nuværende tidspunkt er bitcoin ikke omfattet af den gældende finansielle regulering i Danmark. I takt med udbredelsen af bitcoin i Danmark er det dog meget tænkeligt, at der vil blive reguleret yderligere.
SKAT
Der er stor uenighed om, hvorvidt der skal betales skat af kursgevinster, der stammer fra investering i bitcoin. Skatterådet er i gang med at undersøge dette nærmere.
Men som hovedregel kan du godt regne med, at man ikke kan tjene penge i Danmark uden at du bliver beskattet.
Moms
Skatterådet har bekræftet, at der vil være momsfritagelse ved købe og salg af bitcoins. Det vil sige at der ikke skal pålægges moms ved køb af bitcoin.
Lønsumsafgift
Virksomheder der sælger bitcoin med en pålagt kommision, skal betale lønsumsafgift af kommisionen.
Så hvad er bitcoin? – Opsummering
Så hvad er bitcoin? Lad os lige tage en hurtig opsummering.
- Bitcoin er en digital valuta.
- Bitcoin er faktisk den første velfungerende kryptovaluta
- Bitcoin blev opfundet af den anonyme Satoshi Nakamoto i 2008.
- Der bliver anvendt kryptografi for at sikre bitcoin systemet mod at blive hacket.
- Bitcoin kan bruges som betalingsmiddel.
- Bitcoin kan anses som en investeringsmulighed.
- Du kan opbevare din formue i bitcoins .
- Bitcoin er decentraliseret, det vil sige at der ikke er nogen banker eller stater, som kan kontrollere bitcoin.
- Med bitcoin kan du sende penge direkte fra en person til en anden uden en bank eller anden tredjepart.
- For at du kan sende og modtage bitcoins har du brug for en bitcoin wallet.
- Der er flere forskellige typer af bitcoin wallets med forskellige fordele og ulemper.
- Det optimale er i mange tilfælde at have både en software wallet og en hardware wallet.
- Du kan nemt og hurtigt overføre eller betale med bitcoins.
- Bitcoin kan opdeles til mindre enheder.
- Bitcoin er ikke omfattet af den finansielle lovgivning i Danmark på nuværende tidspunkt.
- Du bør forvente at kursgevinster bliver skattepligtige.
- Bitcoin er momsfritaget.
Før du læste nærmere om bitcoin, spurgte du muligvis dig selv “Hvad er bitcoin?”. Vi håber, at vi har hjulpet dig nærmere en god forståelse for bitcoin.
Hvis du har mod på at teste din viden om bitcoin, kan du prøve vores bitcoin quiz.