I dag taler mange om den velkendte valuta Bitcoin. Det er en sjov størrelse og et nyt fænomen i bankverdenen. For det er nemlig den første digitale valuta nogensinde. I dag bliver der handlet med bitcoins overalt i verden, og det har givet nogle helt nye muligheder på alle områder.
Her kan du læse meget mere om, hvad Bitcoin er for en størrelse. Vi fortæller dig mere om den digitale valuta, og hvordan du kan bruge den. For du har et væld af muligheder, når det kommer til anvendelsen af disse. Dermed er der ingen begrænsninger, selvom du bruger en digital valuta. Du kan eksempelvis spille onlinecasino med dine bitcoins, og hos vinnarlandet finder du et stort udvalg af forskellige udbydere.
Hvad er Bitcoin?
Lad os starte med at forklare, hvad det egentlig er, vi taler om. Bitcoin er en digital valuta, der er opbygget omkring en blockchain-teknologi. Dette er en elektronisk liste over forskellige transaktioner, og denne liste bliver hele tiden offentliggjort. Herefter vil den blive slettet igen. Det kan sammenlignes med en ugeavis, hvor der hver dag er nyt indhold.
Blockchain-listen fortæller noget om, hvem der har købt hvad. Listen offentliggøres den ene dag og forsvinder den næste. Bitcoin blev til som en digital valuta med en begrænset adgang. Ligesom der er en begrænset mængde sedler ved en fysisk valuta, er tilfældet det samme her. I 2009 blev Bitcoin til, og her sørgede ejerne for, at markedet ikke løb løbsk. Derfor er der en øvre grænse for, hvor mange bitcoins der må udstedes.
I dag ligger rammen på 21 millioner. Det vil den faktisk gøre indtil år 2150, så der ikke opstår et overforbrug af denne valuta. Til gengæld er værdien af en bitcoin steget markant siden 2017. Dog var der en nedgang i 2018, og dermed er det en yderst vovet størrelse at have mellem hænderne.
Sådan bruges bitcoins
Men hvordan er det så, at man bruger en digital valuta? Det kan måske virke mystisk, at det er muligt med en valuta som denne. Men faktisk er det ganske ligetil. Når du betaler med bitcoins, bruger du nogle private nøgler, hvor der overføres mellem Bitcoin-tegnebøger. Disse har et stykke data, som er hemmeligt, og det er det, vi kalder for en nøgle. Nøglen anvendes til at signere transaktioner. På den måde bliver det et matematisk bevis for, at de kommer fra den respektive ejer.
Samtidig vil denne signatur forhindre, at transaktionen kan blive ændret af andre. Dermed er det en sikker måde at handle med valutaen på. Mining bruges til at bekræfte ventende transaktioner. Det sker ved, at de inkluderes i den blockchain, vi allerede har snakket om tidligere. Alt verificeres af netværket, og dermed bliver det en sikker måde at handle på.
Bitcoins har en yderst høj værdi
Er du interesseret i at vide mere om, hvad én bitcoin egentlig er værd? Så skal du læse med her. For det er nemlig en valuta, hvor hver enkelte bitcoin er mange danske kroner værd. Kigger vi på det tidspunkt i 2017, hvor valutaen var på sit højeste, var der tale om, at én bitcoin havde en værdi af 125.500 danske kroner. Det var d. 17. december 2017, hvor kryptovalutaen nåede sin højeste værdi nogensinde.
Siden er det gået lidt nedad igen, og i dag ligger én bitcoin på omkring 55.000 danske kroner. Dermed skete der et drastisk fald efter 2017. Dog er det spændende, om valutaen igen vil stige, hvis der kommer en større efterspørgsel eller et opsving igen. Bitcoins forhandles hos forskellige børser, og det er netop derfor, at udbud og efterspørgsel er afgørende for værdien.
Formålet med Bitcoin
Bitcoin blev til for at skabe et nyt betalingssystem og et nyt betalingsmiddel. Dette skulle kunne erstatte de velkendte valutaer og bruges til store handler overalt i verden. I dag bruges bitcoins i over 50 forskellige forretninger herhjemme. Men kigger vi på det over hele verden, sker det i mere end 12.000 forskellige forretninger.
Det første køb med bitcoins blev foretager i 2009. Her var det noget så simpelt som en pizza. Dengang havde valutaen ingen værdi, idet den endnu ikke var blevet anvendt i en handelssammenhæng. Først i 2010 fik bitcoins værdi. Samtidig var der også et formål med denne valuta i forhold til en ureguleret valuta. Der er ingen centralbank, og dermed er der ingen styring i forhold til kursen. Det er samtidig en anonym valuta, hvilket har manglet på det store marked.
Bitcoins er for dig, der handler stort
Nu ved du lidt mere om den digitale kryptovaluta, der findes rundt omkring i hele verden. Men er det værd at få fingrene i denne for dig? Bitcoins er for dig, der handler stort. Valutaens kurs er i en helt anden kaliber end den danske, og derfor har én enkelt bitcoin en stor værdi i danske kroner. Det er et godt middel at bruge til store handler, hvor du gerne vil undgå at skulle igennem banken først.
Udfordring ved valutaen
Med næsten alt følger en række udfordringer, og det samme er tidfældet her. Først og fremmest er det en usikker valuta, der ikke er styret af en centralbank. Den kan hurtigt miste sin værdi, men det kan også gå i den anden retning. Værdien af bitcoins styres af forventninger. Dermed kan det hurtigt svinge frem og tilbage.
Samtidig kan du ikke forvente at kunne handle med denne valuta alle steder. I takt med at det er blevet en digital valuta med en høj værdi, er der mange steder, hvor den endnu ikke anvendes. Det er en udfordring, i forhold til at du er begrænset i at kunne bruge den i Danmark. Derfor egner bitcoins sig også bedst til internationale handler med store beløb.
For selvom det er en skæv valuta, så er det langt nemmere at handle på denne måde. Med den samme valuta i alle lande kan man nemmere håndtere en stor handel uden at skulle omregne og bruge tid og kræfter på at vende det hele rundt.