E-handel er i dag særdeles populært hos mange danskere, og der er også mange gode fordele ved dette. Men hvordan kan du vide sig sikker, når du handler på nettet? Der findes flere og flere falske sider, og selvom der holdes skarpt opsyn med disse, så er de ikke til at undgå. Vi kommer med gode råd til, hvordan du kan handle sikkert på nettet. Så kan du med god ro i maven gå på jagt efter nye festkjoler eller den nye lænestol til stuen.

Hvorfor e-handel?

Hvorfor vi handler på nettet, er der mange grunde til. Først og fremmest er det nemt, og du kan gøre det direkte hjemme fra din sofa. Det betyder også, at du kan bruge så lidt tid på det som muligt, og det kan give dig mere tid og overskud i hverdagen. Samtidig er udvalget ofte langt større på nettet. Det betyder, at du kan finde alt det, du har brug for, og så til den bedste pris. For med e-handels stigende popularitet er der også stor konkurrence på markedet. Det sikrer dig de bedste priser, når du handler online.

Tjek altid navn og kontaktoplysninger

Når du skal handle sikkert på nettet, så skal du selv i gang med at tjekke den pågældende netbutik. Det er altid en god idé at tjekke deres kontaktoplysninger samt adresse. Er der ingen adresse og telefonnummer kan det være et tegn på, at det ikke er en god side at handle på. Samtidig bør du tjekke sidens fornavn, der enten starter med http eller https i webadressen. Det tilføjede s er nemlig en indikator for sidens sikkerhed. Det står for ”secure”, og derfor skal du altid gå efter sider, der har dette s.

Hængelås og e-mærke

To andre ting, der kan indikere, at du er på en troværdig side, er en hængelås og e-mærket, der er særligt for Danmark. Hængelåsen finder du oftest nederst på siden. Det er et kvalitetsstempel, der fortæller noget om, at andre nævner denne side som troværdig. Ved at dobbeltklikke på hængelåsen får du muligheden for at se flere oplysninger. Her kan du blandt andet se, hvem der anbefaler siden.

E-mærket er særligt for Danmark. Dette er en mærkning, der gives til de sider, der er helt sikre. Disse overholder en række lovgivninger samt forbrugerbeskyttende krav. Denne mærkning er til for at sikre dig en sikker e-handel.

Tekst og layout

Du kan somme tider også gennemskue nogle af de falske sider ud fra sidens udtryk. Virker siden gammeldags eller tom, så er det en god idé at kigge efter nogle af de andre indikatorer. Samtidig kan manglende tekst og oplysninger også være et faresignal. Oplever du, at siden ser underlig ud, så skal du ikke handle her.

Alt i alt er det en vurderingssag. Derfor bør du altid kigge efter f.eks. hængelåsen, hvis du vil være helt sikker på sidens troværdighed. Mange falske sider er nemlig gode til at lave et layout, der ser professionelt ud, og som virker fyldestgørende og ægte.