Bitcoins ABC

Bitcoins ABC

A: Adresse. For at du kan komme i gang med at sende og modtage den digitale valuta, skal du have en bitcoin adresse. Adressen består af en lang række unikke tal og bogstaver. Typisk er en bitcoin adresse mellem 26-35 tegn og begynder med tallet 1 eller 3. For at få en bitcoin adresse, så du kan modtage bitcoin, skal du købe eller downloade en bitcoin wallet.

B: Blockchain er navnet på den revolutionerende teknologi bag bitcoin. Blockchain holder via de såkaldte ”blokke” styr på alle transaktioner, som er foretaget i netværket. Alle transaktionerne verificeres af databasen, som sørger for at beløbet ikke kan bruges flere gange.

C: Cryptocurrency er den engelske betegnelse for kryptovaluta, som er den betegnelse man bruger om et betalingsmiddel som bitcoin. I skrivende stund findes der 1408 forskellige kryptovaluater, som alle købes og sælges online.

D: Decentraliseret. I modsætning til de traditionelle valutaer er bitcoin decentraliseret. Det vil sige, at der ikke er nogen stat, bank eller anden organisation, som kontrollerer den digitale valuta.

E: Energiforbrug. Bitcoin netværket er enormt energikrævende. Det skyldes særligt den såkaldte mining process, som sørger for at tilføje transaktioner til hovedbogen. Når populariteten øges, så øges ressourceforbruget til miningprocessen derfor også.

F: Formue. Den stigende bitcoin kurs i 2017 har forgyldt flere investorer. Særligt de som investerede da kursen var på det laveste har fået opbygget en større formue.

G: Gebyr. Når man sender bitcoin skal der betales et mindre transaktionsgebyr på 0,001 bitcoin til netværket. Gebyret går til de såkaldte miners, som har til opgave at føre bog over alle transaktionerne.

H: Hacking. Det er aldrig lykkedes nogen at hacke bitcoin netværket.

I: Investering. Mange anser bitcoin som investering mere end et betalingsmiddel, da den stigende kurs på bitcoin allerede har forgyldt flere investorer og gjort dem til millionærer. De store udsving tiltrækker også mange daytradere. 

J: Jesus. Bitcoin Jesus er det tilnavn som amerikaneren Roger Ver har fået. Han var fortaler for kryptovalutaen tidligt i processen og investerede $25,000 i 2011. Baseret på kursen i december 2017 havde hans investering vokset sig til en værdi på $425 millioner.

K: Kurs. Bitcoin kursen er volatil, og dermed præget af store udsving. I maj 2010 var kursen på $0,003, mens prisen i december 2017 var nået helt op på $19,783. Fælles for alle kryptovaluta er, at de er præget af daglige kursudsving.

L: Lars Rohde. Det siger næsten sig selv, at de fleste banker ikke er synderligt begejstrede for kryptovaluta. Hvis det bliver mere udbredt truer det nemlig bankernes eksistens, da der ikke længere vil være behov for en mellemmand. Nationalbankdirektøren Lars Rohde har da også tidligere udtalt sig i skarpe vendinger om bitcoin, som han mener er en boble.

M: Miners er en essentiel del af netværket, da deres arbejde er afgørende for mængden i udbud. En miners opgave er at sørge for at alle transaktioner verificeres og offentliggøres i hovedbogen. Dette gøres ved at løse de såkaldte crypto puzzles – matematiske problemer. Miners belønnes i bitcoin, og det er derfor blevet attraktivt at have store lagerhaller, som kun er dedikeret til mining.

N: Nøgle. Når du sender og modtager bitcoin får du tildelt 2 nøgler. En offentlig og en privat. Den offentlige fungerer på mange måder ligesom et kontonummer. Den private fungerer som en slags digital signatur og bruges til at generere de førnævnte adresser.

O: Ord. Allerede i 2013 var bitcoin en kandidat til at modtage prisen som årets ord i Oxford Dictonary. Selvom den digitale valuta måtte se sig slået på målstregen, har navnet alligevel vundet indpas hos den almene befolkning de seneste par år. Specielt den voldsomt stigende kurs i 2017 har bidraget til det.   

P: Peer-to-peer (P2P). Blockchain er baseret på et peer-to-peer netværk, hvilket gør det muligt at sende og modtage kryptovaluta uden det skal gå igennem en bank.

Q: Quiz. Der findes flere forskellige quizzer, hvor du kan teste din viden om bitcoin og andre cryptocurrencies. Du kan blandt andet vælge at prøve kræfter med vores bitcoin quiz.

R: Regulering. Bitcoin er ikke omfattet af reglerne for finansiel regulering herhjemme endnu. Det betyder, at der er meget diskussion om, hvorvidt er skal betales skat af kursgevinster, Det er dog ikke utænkeligt, at markedet i fremtiden vil blive underlagt regulering.

S: Satoshi Nakamoto er navnet på den anonyme programmør eller programmørgruppe, som står bag det hele. Knap 10 år efter lanceringen af bitcoin er det stadig ikke lykkes nogle af finde frem til hvem Satoshi Nakamoto egentlig er. Mange har dog forsøgt at hævde at de er Satoshi. 

T: Timestamp. Hver blok i blockchainkæden forsynes med et såkaldt timestamp, som er med til at gøre den unik.

U: Udbud. Det samlede udbud af bitcoins er forudbestemt til at være 21 millioner. Når udbuddet er begrænset vil det være med at presse kursen op grundet stigende efterspørgsel.

V: Værdi. I takt med at bitcoin kursen svinger ændres værdien konstant. Den digitale valuta tog senest et ordentligt dyk i januar 2018, men Saxo Bank har forudsagt at den formentlig vil stige med 350% i 2018.

W: Wallet. En wallet bruges til at opbevare dine bitcoins sikkert. Der findes flere forskellige typer – både software wallets og hardware wallets. Hvilken type du skal vælge handler i høj grad om dit eget behov for sikkerhed og dit behov for tilgængelighed til dine coins.  

X: (Generation) X: Og ældre generationer er generelt mere skeptiske overfor bitcoin. Det skyldes måske i særlig grad, at de ikke er vokset op med internettet.

Y: (Generation) Y: I modsætning til de tidligere generationer har generation y stor tiltro til bitcoin. En større undersøgelse foretaget på tværs af aldersgrupper viste blandt andet mere end hver fjerde tilhørende generation y havde mere tillid til bitcoin end til de større banker.

Z: Zzz. Det er velkendt at ”Money never sleeps”. Det gør bitcoin markedet heller ikke. Da valutaen er digital lukker markederne aldrig, og når folk på den ene side af jorden går i seng, står andre op.